Je woning van het gas af, dat betekent dat je geen cv-ketel meer hebt voor je verwarming en warm water. Een oplossing om je huis te verwarmen is de warmtepomp: een efficiënt apparaat dat met 1 energie-eenheid IN wel 2 tot 4 energie-eenheden UIT kan leveren. Thuisbaas is onafhankelijk en geeft advies aan huis over welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning. Ook vertellen onze klanten op deze pagina over hun ervaringen met hun warmtepomp.

Warmtepompen zijn efficiënt

Het gebruik van een warmtepomp is vanuit het hele energiesysteem gezien gunstig, omdat er minder energie nodig is wanneer huizen warmtepompen gebruiken dan wanneer huizen gas gebruiken. Hier moet je zeker ook kijken naar het gebruik van primaire energie in de elektriciteitscentrale (zoals aardgas). Als je dat meerekent, is het gemiddelde rendement van een warmtepomp circa 150 tot 200% en dat van een moderne HR-cv-ketel circa 90%. Als je van het aardgas af wilt, is een warmtepomp dus een goede optie.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

We maken onderscheid tussen drie hoofdsoorten warmtepompen.

  1. Lucht-water warmtepomp
  2. Water-water warmtepomp, die ook weer in 3 typen is onder te verdelen:
    1. haalt warmte uit de bodem
    2. haalt warmte uit stromend water in de buurt (ook aquathermie/TEO)
    3. haalt warmte van het dak via PVT-panelen (panelen die warm water en elektriciteit leveren)
  3. Lucht-lucht warmtepomp (airco die ook kan verwarmen)

Welke warmtepomp past bij jou? Thuisbaas adviseert!

Als je op een feestje over warmtepompen praat, dan gaat het vaak over de zogenoemde lucht/water-warmtepomp. Voor rijtjeshuizen, twee-onder-een kap en vrijstaande huizen is dit vaak de optie met de beste prijs-opbrengst verhouding. Meer informatie over hoe een lucht/water-warmtepomp werkt vind je op ikwilgasvrij.nl. Voor kleinere woningen en appartementen kan de lucht/lucht-warmtepomp ook een goede oplossing bieden.

Thuisbaas kan je adviseren over welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. En goed om te weten: vloerverwarming is niet noodzakelijk. Wel is dubbel glas een voorwaarde en helpt het als je basis isolatie op orde is. We adviseren je graag op maat voor jouw woning!

Ervaringen met warmtepompen

Vrijstaande woning
“We moeten niet onderschatten wat er gebeurt als de zeespiegel stijgt: het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”
Hoekwoning
“Boilervat, warmtepomp en warmtepanelen: in een week zat het erin en draaide het.”
Vrijstaande woning
“We hebben ons aangemeld vanuit idealisme, voor het milieu, tegen de opwarming van de aarde en voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”
Twee-onder-een-kapwoning
“Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom, die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”
Vrijstaande woning
“Ik wil dat er anders met de wereld wordt omgegaan, met het klimaat en de energievoorziening.”
Vrijstaande woning
“Als je uitlegt dat je uiteindelijk een huis zonder energierekening hebt, dan zijn mensen vaak echt enthousiast.”
Vrijstaande woning
“Er zijn genoeg dingen waar je niet onderuit kan of wil, maar dit is een eenvoudige en haalbare manier om CO₂-uitstoot te beperken.“
Vrijstaande woning
“Ik krijg veel vragen en dat vind ik leuk. Kennis delen met anderen en een beetje opzwepen. Hop, aan de slag!’”
Twee-onder-een-kapwoning
“Ons dak staat op het oost-westen. Als mensen zeggen dat hun huis niet goed staat, dan zeg ik: het mijne ook niet hoor, maar dat kan ook.”
Tussenwoning
“Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn.”
Tussenwoning
“Of de investering zichzelf terugverdient? Die vraag stel je toch ook niet als je een nieuwe auto koopt of je badkamer verbouwt. Het hoort er gewoon bij.”