Tussenwoning
Gezin met 2 kinderen

Terugleveren aan het net

“We wonen in een fijne, ruime tussenwoning. In de loop van de tijd hebben we ons huis al steeds verder geïsoleerd, maar we gebruikten nog steeds flink stroom en nog gas voor de verwarming. Thuisbaas heeft onze hele warmte-installatie van top tot teen aangepakt. Zo hebben we onze gasgestookte cv-ketel vervangen voor een elektrische warmtepomp, die onze woning nu op een lage temperatuur verwarmt en voor het warme tapwater zorgt. Een onderzoek met de warmtecamera wees uit dat we geen warmteverlies leden aan de vloer; we hoefden dus gelukkig geen extra vloerisolatie. Ook ligt ons dak vol met zonnepanelen, waarmee we elektriciteit opwekken.”

Omdat het kan

“Onze woning is nu energieneutraal; we wekken dus evenveel op als we gebruiken. Ik hou alles bij, en dit jaar leveren we zelfs 500 kWh terug! Het was natuurlijk een erg milde winter. Waarom we hiervoor gekozen hebben? Omdat het nodig is en omdat het kan! Of de investering zichzelf terug verdient? Die vraag stel je toch ook niet als je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt of je badkamer verbouwt. Het hoort er gewoon bij. En het is leuk om zelfvoorzienend te zijn.”

Gertien en Vincent op het balkon van hun tussenwoning, temidden van hun zonnepanelen.
Koken op inductie doen Gertien en Vincent al jaren. In hun vorige huis kookten ze ook al op inductie, vanwege zuinigheid, veiligheid en gemak.
De binnenunit van de warmtepomp (rechts) en het buffervat (links), staan samen in een grote kast. Omdat de woning relatief groot is en geen vloerverwarming heeft, is een groot buffervat nodig. De buitenunit van de warmtepomp staat er vlak naast, aan de andere kant van de muur.
“Of de investering zichzelf terug verdient? Die vraag stel je toch ook niet als je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt, of je badkamer verbouwt. Het hoort er gewoon bij”
Met het plaatsen van de nieuwe lagetemperatuurradiator is ook een nieuwe vensterbank gekomen. De gleuven zorgen ervoor dat de warmte vrijer kan bewegen door de ruimte.
De extra stille buitenunit van de warmtepomp staat bij Gertien en Vincent op het balkon.
Op de bovenverdiepingen zijn climate boosters onder de normale radiatoren geplaatst. Dit zijn geruisloze ventilatorsystemen waarmee het rendement en comfort van de radiatoren wordt vergroot.
De Vertiga lagetemperatuurradiator lijkt wel gemaakt voor dit stukje muur, hij past precies. De planten worden ook blij van deze nieuwe radiator, voorheen overleefden ze het niet op deze plek.
Er lagen al zes panelen op het dak. De collectie is met Thuisbaas uitgebreid naar 27 stuks.
“Het is leuk om zelfvoorzienend te zijn!”