Twee-onder-een-kapwoning
Tweepersoonshuishouden

Comfortabele nieuwe verwarming

Tijdens het energieneutraal maken van de woning hebben Marcel en Erna in een aantal kamers, die niet vaak worden verwarmd, de oude radiatoren laten zitten. In de ruimtes die veel worden gebruikt – de woonkamer, studeerkamer en badkamer – zijn lagetemperatuurconvectoren met ventilatoren geplaatst. Marcel en Erna zijn nu ook eigenaar van een lucht/water-warmtepomp en hun collectie zonnepanelen is opgeschroefd naar 42 stuks.

Experimenteren

“Het vinden van de perfecte energieneutrale balans is maatwerk voor iedere woning. Ik zocht daar hulp bij en die heeft Thuisbaas geleverd door het hele proces te leiden evenals de installatie. Het was in het begin even zoeken naar die balans. Convectoren inschakelen op een goede manier en dat soort zaken. Dat experimenteren vond ik ontzettend leuk, ik heb er driftig aan meegedaan. Dat maakte me ook partij. Uiteindelijk kon ik constateren dat het in de praktijk heel erg meevalt. Je moet het gewoon doen, willen.”

“Ons dak staat op het oost-westen. Als mensen zeggen dat hun huis niet goed staat, dan zeg ik: het mijne ook niet hoor, maar dat kan ook.”
De omvormer voor de oude panelen plus eentje voor de nieuwe.
Door het slim plaatsen van deze extra panelen kunnen Erna en Marcel nu volledig in hun eigen energiebehoefte voorzien.
Marcel & Erna wonen in een twee-onder-een-kapwoning uit 1974 in Oudorp aan de oostkant van Alkmaar.
“Een paar jaar geleden werden we een paar keer geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals heftige regenval en smog. We realiseerden ons: ‘Dit gaat niet goed. En we kunnen wel wachten totdat iedereen wat doet, maar we kunnen het nu ook zelf doen.”
Niet in alle ruimtes hangen nieuwe convectoren. Enkel in de ruimtes die ze vaak verwarmen, de badkamer bijvoorbeeld.
“Waarom zou ik het geld op de bank zetten en er belasting over betalen als ik gegarandeerd de komende 20 jaar rendement heb van dat geld als ik het op mijn dak leg? In combinatie met onze motivatie is dat economische aspect een extra een reden om te zeggen: nou waarom ook niet?”
Erna en Marcel merkten een fijne verandering in huis met de komst van de convectoren. “Het klimaat in huis wordt er heel aangenaam van. Het is een veel prettigere warmte dan hadden.”
Marcel is geïnteresseerd in alle nieuwe technieken die hij in huis heeft gehaald met het energieneutraal maken van de woning.