Je woning van het gas af, dat betekent dat je geen cv-ketel meer hebt voor je verwarming en warm water. Een oplossing voor het verwarmen van water voor in je keuken en/of badkamer, is de instant heater, ook wel doorstromer of doorstroomverwarmer genoemd.

Warm water zonder warmtepomp

Wie zijn huis gaat verwarmen met een warmtepomp, zal voor het maken van warm water vaak kiezen voor een boilervat dat op de warmtepomp aangesloten wordt. Maar is een warmtepomp ongewenst of ongeschikt voor jouw woning, dan kun je kiezen voor een instant heater. Andere opties zijn een warmtepompboiler of een elektrische boiler.

Instant heater

Een instant heater kan warm (douche)water maken. Het apparaat is compact en relatief klein omdat het geen boilervat heeft. Het maakt water ter plekke warm waardoor er geen verlies is van energie.

instant heater

Verbruik

Wel vraagt het apparaat veel stroom op het moment dat koud water snel verwarmd moet worden. Als je weinig en kort doucht (en geen ligbad hebt dat je graag gebruikt), dan verbruikt een instant heater veel minder elektriciteit dan andere typen boilers. Hiervoor is een driefasenaansluiting (3x25A) dus noodzakelijk.

Ca. 5,5 liter per minuut

Hoeveel warm water een instant heater kan leveren is beperkt: zo’n 5,5 liter per minuut. Daarmee is deze oplossing dus niet geschikt voor regendouches, die veel water per minuut gebruiken. Heb je een douche die rond deze 5,5 liter per minuut levert, dan kun je goed uit de voeten met een instant heater.

Welke manier van warm water maken past bij jou? Thuisbaas adviseert!

Thuisbaas kan je adviseren over welke oplossing het beste bij jouw situatie past. We kijken graag naar je eisen en wensen en adviseren je op maat voor jouw woning!

Ervaringen met instant heaters

Vrijstaande woning
“We moeten niet onderschatten wat er gebeurt als de zeespiegel stijgt: het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”
Hoekwoning
“Boilervat, warmtepomp en warmtepanelen: in een week zat het erin en draaide het.”
Vrijstaande woning
“Ik wil dat er anders met de wereld wordt omgegaan, met het klimaat en de energievoorziening.”
Vrijstaande woning
“Als je uitlegt dat je uiteindelijk een huis zonder energierekening hebt, dan zijn mensen vaak echt enthousiast.”
Vrijstaande woning
“Er zijn genoeg dingen waar je niet onderuit kan of wil, maar dit is een eenvoudige en haalbare manier om CO₂-uitstoot te beperken.“
Vrijstaande woning
“Ik krijg veel vragen en dat vind ik leuk. Kennis delen met anderen en een beetje opzwepen. Hop, aan de slag!’”
Tussenwoning
“Wij hebben zelf een koophuis en kunnen ons heel goed voorstellen hoe erg het is als je eigen huis begint te verzakken. Daar wilden wij niet medeschuldig aan zijn.”
Appartement
“Ik heb mooie spullen en een duurzaam huis. Dat vind ik winst.”
Appartement
“Ik besloot om het te doen, zonder dat ik ooit had gevoeld hoe de warmte van de infraroodpanelen aanvoelde. Ik had er wel vertrouwen in en het werkt ook heel goed.”
Appartement
“Wie een goed geïsoleerd huis heeft is zeker beter af met een gasloze woning, is het niet vanuit politieke druk dan wel uit medeleven met de Groningers.“
Appartement
“Het gaat mij er vooral om ervaring op te doen, die te kunnen delen met mensen, en als voorbeeld te dienen van hoe het óók kan”
Tussenwoning
“Sinds wij van het gas af zijn, leven we nóg bewuster; na elke duurzame stap die we maken, beginnen we alweer te denken aan wat onze volgende stap zal zijn.”