Appartement
Eenpersoonshuishouden

Kan dat anders?

“Een hele tijd werd er gedacht dat het juist heel goed was om alles met gas te doen, dus werd er zoveel mogelijk gas gebruikt en zo min mogelijk elektriciteit. Maar dan dringt ineens tot je door dat dit helemaal niet het geval is door de CO₂-uitstoot bij het verbranden van aardgas. Dat is een rare omschakeling geweest. En toen dacht ik ja, ik gebruik zelf ook gas. Kan dat anders?”

“Er is toen iemand van Thuisbaas langsgekomen en samen hebben we alles besproken. Ik kookte al wel op inductie, maar gebruikte verder gas voor het verwarmen van mijn huis en water. Hiervoor heb ik nu infraroodpanelen en doorstroomverwarmers.”

“Het bevalt goed. Vanaf het begin is alles heel makkelijk gegaan en is er hele goede communicatie geweest met zowel de gemeente als Thuisbaas. Ik besloot dus om het te doen, zonder dat ik ooit had gevoeld hoe de warmte van de infraroodpanelen aanvoelde. Wel een beetje spannend, maar ik vond dat geen probleem. Ik had er wel vertrouwen in en het werkt ook heel goed. Het was wel even spannend hoe het zou werken als het écht koud zou zijn in de winter. Gelukkig werkte het echt prima! Ik heb geen last van kou in huis gehad.” (bron: Duurzaam020)

“Het gedoe met de aardbevingen in Groningen vond ik een extra argument om van het aardgas af te gaan. Zo durf ik de Groningers nog onder ogen te komen. “
Niet alleen Jolet is blij met haar nieuwe infraroodpanelen. De kat heeft ook een nieuwe favoriete plek!
“Als je huis goed geïsoleerd is en je zelf verder niks meer kunt doen, dan raad ik iedereen aan om voor aardgasvrij te gaan. Het was helemaal geen grote operatie.”.
Jolet met haar appartement op de achtergrond.
“Ik heb niet het gevoel dat mensen belangrijker zijn dan de aarde of dieren. Mijn beeld is dat wij mensen maar een piepklein onderdeel zijn van een gigantisch natuurlijk systeem. Dat maakt het een beetje belachelijk dat wij, als zo’n klein onderdeel, de rest aan het vernietigen zijn. Ik vind het persoonlijk heel erg prettig om te weten dat ik hier niet aan mee doe.”
“Ik vond het echt een heel feestelijk moment dat de gasmeter werd afgekoppeld en verdween. Ik raad het iedereen aan om het te doen!”
Wie van het gas af gaat heeft geen cv-ketel meer nodig. De instant heater, die het opwarmen van het tap- en douchewater voor zijn rekening neemt, is een stuk kleiner. Daardoor komt er altijd extra (opslag)ruimte vrij.