Je woning van het gas af, dat betekent dat je geen cv-ketel meer hebt voor je verwarming en warm water. Een oplossing om je huis te verwarmen is het gebruik van infraroodverwarming: panelen die warmte uitstralen door (onzichtbaar) infrarood licht. Voor het maken van warm water gebruik je daarnaast een boilervat of instant heater. Deze combinatie is vaak erg geschikt voor kleinere woningen en appartementen. Een buitenunit is niet nodig. Bij Thuisbaas hebben we goede ervaringen met infraroodverwarming. Onze klanten vertellen je er zelf over op deze pagina.

Lokale warmtebron

Net als de zon verwarmen infrarood­­panelen de objecten waarop ze ‘schijnen’ en niet de lucht. Die wordt alleen indirect verwarmd via de objecten. Het is dus een lokale warmtebron.

In grotere woningen werken infrarood­panelen goed als bijverwarming in slaap- en studeerkamers, waardoor je een warmtepomp bijvoorbeeld vooral voor de leefruimten kunt gebruiken en de warmtepomp minder groot hoeft te zijn.

In appartementen werken infrarood­panelen ook heel goed als hoofd­verwarming. Als appartementen en etage­woningen van het gas af gaan, is een warmtepomp doorgaans niet nodig of mogelijk. Met 1 of 2 infrarood­panelen per ruimte en een instant heater voor warm water, plus koken op inductie, is een appartement voor rond de € 9.000 tot € 11.000 van het gas af te halen. Infrarood­panelen kunnen in kleine appartementen en flats een goed betaalbare oplossing zijn om van het gas af te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat appartementen met IR-panelen de helft minder energie nodig hebben, vergeleken met de eerdere situatie op gas. Dat komt doordat mensen de panelen niet aan laten staan als ze er niet zijn of ze niet aanzetten in ruimtes waar ze niet verblijven (of soms op een heel laag pitje). Voor eengezins­woningen waarin minder dan 700 tot 800 m3 aardgas per jaar wordt verbruikt, lijken infrarood­panelen dan ook een oplossing te zijn, mits er goed dubbel glas is en de basis isolatie op orde is.

Welke oplossing past bij jou? Thuisbaas adviseert!

Ben je benieuwd of infraroodpanelen voor jouw woning de beste oplossing zijn? Thuisbaas kijkt graag naar je eisen en wensen en adviseert je op maat!

Ervaringen met infraroodverwarming

Vrijstaande woning
“We moeten niet onderschatten wat er gebeurt als de zeespiegel stijgt: het is echt tijd voor actie. Daarom hebben we ons huis energieneutraal gemaakt.”
Twee-onder-een-kapwoning
“Voor velen is een energieneutraal huis echt een droom, die we nu werkelijkheid kunnen laten worden.”
Tussenwoning
“Eerst dachten we dat een aardgasvrij huis alleen weggelegd was voor mensen met een groot budget én een groot huis. Nu laten wij zien dat het ook voor starters met een tussenwoning mogelijk is.”
Appartement
“Ik heb mooie spullen en een duurzaam huis. Dat vind ik winst.”
Appartement
“Ik besloot om het te doen, zonder dat ik ooit had gevoeld hoe de warmte van de infraroodpanelen aanvoelde. Ik had er wel vertrouwen in en het werkt ook heel goed.”
Appartement
“Wie een goed geïsoleerd huis heeft is zeker beter af met een gasloze woning, is het niet vanuit politieke druk dan wel uit medeleven met de Groningers.“
Appartement
“Het gaat mij er vooral om ervaring op te doen, die te kunnen delen met mensen, en als voorbeeld te dienen van hoe het óók kan”
Tussenwoning
“Sinds wij van het gas af zijn, leven we nóg bewuster; na elke duurzame stap die we maken, beginnen we alweer te denken aan wat onze volgende stap zal zijn.”
Tussenwoning
“Klimaatverandering en de invloed van de mens daarop is evident en heftig, het is prettig dat we daar zelf iets tegen kunnen doen.”