Vrijstaande woning
Tweepersoonshuishouden

‘Ik wil dat er anders met de wereld wordt omgegaan.’

“Ik wilde ons huis energieneutraal maken omdat ik wil dat er anders wordt omgegaan met de wereld, het klimaat en de energievoorziening. Dit is wat ik thuis kan doen om daaraan bij te dragen. Ik heb ons huis niet energieneutraal gemaakt omdat het financieel interessant is. Het is natuurlijk wel een fijne gedachte dat de investering na ongeveer 15 jaar terug komt en dat onze maandelijkse lasten gelijk blijven, maar dat was voor mij niet de reden.”

“Toen we dit huis 11 jaar geleden kochten dacht ik al na over verschillende stappen. Naast zonnepanelen wilde ik bijvoorbeeld ook een zonneboiler, maar in die tijd wilde de aannemer dat nog niet doen”, vertelt René lachend.

Zonnepanelen op alle platte daken

René en Linda hebben nu in totaal 32 zonnepanelen die zijn verdeeld over het dak, het garagedak en het dakterras. Ze hadden al 6 zonnepanelen, vloerverwarming en 5 lage temperatuur radiatoren op de benedenverdieping. Ook in de inductiekookplaat heeft René zelf voorzien. In de lage temperatuur radiatoren zijn speciale ventilatoren geplaatst en op het dakterras staat nu een warmtepomp van 7,5 kW.

Op de bovenste verdieping is zowel het boilervat van 300 liter te vinden, als de binnenunit van de warmtepomp, het buffervat en de circulatiepomp. Vanuit het keukenkastje zorgt de instant heater voor het naverwarmen van het water.

Linda en René bij de voorkant van het huis.
René bij de warmtepomp van 7,5 kW op het dakterras. Vanaf de straatkant is de bovenkant van de warmtepomp net te zien. De meeste buren denken dat het een airco is. René legt dan snel uit dat het een warmtepomp is. “Deze maakt warmte!”
De binnenunit van de warmtepomp hangt naast het buffervat, op de bovenste verdieping van het huis. Hier hing voorheen de cv-ketel, met daaromheen een kast. René plaatst die kast binnenkort weer terug zodat alles uit zicht is.
“Linda staat helemaal achter de gedachte om bij te dragen aan het klimaat door ons huis energieneutraal te maken. Maar ze vond het belangrijk om niet in te leveren op comfort. Dat is gelukt. We merken geen verschil. Het is nog even afwachten hoe het straks bevalt als het winter wordt, maar laatst heb ik de verwarming even op 25 graden gezet en ben ik vergeten deze weer lager te zetten. Ik dacht jeetje wat is het hier heet! Dus dat was een goede test.”
“Als je buiten in de tuin zit dan draait de warmtepomp niet, want dan is het warm genoeg. Ik kan me voorstellen dat als het in de winter vriest dat de warmtepomp dan flink moet draaien en geluid maakt, maar dan heb je de ramen dicht.”
In de meterkast is een groep bijgeplaatst en het regeling- en monitoringssysteem houdt alles goed in de gaten.
Op het garagedak passen precies 8 zonnepanelen.
“In totaal hebben we 32 zonnepanelen die zijn verspreid over het garagedak, het dakterras en het dak van ons huis.”
René kookt altijd en hij was best gehecht aan koken op gas. Toch is hij nu heel tevreden over koken op inductie, wat volgens hem perfect werkt.
“Koken op inductie werkt goed. Sterker nog, er zitten functies op waardoor je bijvoorbeeld binnen een paar seconden kokend water hebt.”
De achterkant van het huis.
Het boilervat van 300 liter staat op de bovenste verdieping. De instant heater zorgt er vanuit het keukenkastje voor dat het water wordt naverwarmd indien dat nodig is.
In de hal hangt een kleine lagetemperatuurradiator die ervoor zorgt dat de warmtepomp zijn warmte beter kan afgeven. Er zijn speciale ventilatoren in geplaatst die de warmte goed omhoog blazen.
Eén van de 4 lagetemperatuurradiatoren in de woonkamer.
“Ik vind het fijn dat bijna alles van de uitvoering gebeurt in 1 werkweek en dat het overleg tijdens die week goed verloopt. Het is wel goed om te weten dat het een traject is dat een aantal maanden duurt.”
De circulatiepomp – die onder de binnenunit van de warmtepomp en het buffervat hangt – geeft extra druk en zorgt ervoor dat alle lagetemperatuurradiatoren goed warm worden.