07.05.2020

Goed nieuws voor huurders en huiseigenaren. Eind april zijn extra klimaatmaatregelen aangekondigd waarmee het kabinet snel aan het Urgenda-vonnis wil voldoen. Veel maatregelen uit het klimaatplan heeft Urgenda gemaakt samen met onder meer wooncorporaties, huiseigenaren en installateurs en voorgesteld aan het kabinet.

“Wie nu investeert in een (bijna) energieneutrale eigen woning, kan gemiddeld 5000 euro terugkrijgen in de vorm van BTW op zonnepanelen, subsidie op warmtepompen, isolatie en zonneboilers.” zegt directeur en oprichter Marjan Minnesma van Thuisbaas.

“Een lagere energierekening is niet alleen weggelegd mensen met een eigen huis. Ook huurders kunnen comfortabel wonen zonder kostenverhoging.”

  • In het klimaatplan gaan woningcorporaties 100.000 huurwoningen verduurzamen, zodanig dat bewoners er ondanks een huurverhoging op vooruitgaan. De corporaties die dit doen hoeven minder verhuurdersheffing te betalen;
  • Er komt 2 miljard euro extra voor de aankomende SDE+ subsidieronde, waarmee meer daken sneller met zonnepanelen worden volgelegd;
  • De zogenaamde salderingsregeling voor wordt verlengd van 2020 naar 2023 met langzame afbouw naar 2031. Dat is voordelig voor eigenaars van zonnepanelen, omdat zij opbrengst mogen wegstrepen tegen verbruik en daardoor minder energiebelasting betalen;
  • Er komt ook 300 miljoen euro vrij voor energiebesparing, te besteden aan radiatorfolie, standby-killers en LED-lampen voor huishoudens. Dit geld wordt vaak als RRE subsidie via gemeenten uitgedeeld voor energiebesparende maatregelen;
  • Er is al extra subsidie voor warmtepompen, HR++ glas en woningisolatie via verschillende subsidieregelingen van RVO;
  • De regels voor collectieve zonnedaken op huurwoningen en energielabels van woningen worden verbeterd om snel nieuwe projecten te stimuleren.

Draagvlak

Maar liefst 30 van de klimaatmaatregelen heeft het kabinet geheel of gedeeltelijk overgenomen uit het 54-Puntenplan dat Urgenda met 800 koepels en organisaties in februari publiceerde. “De plannen leveren werk en expertise op voor het MKB en kleine zelfstandigen in de bouw- en installatiebranches”, zegt Minnesma. “Voor Nederlandse burgers en MKB-bedrijven zijn dit betaalbare maatregelen, die zorgen voor draagvlak, een lagere energierekening, schonere lucht en meer biodiversiteit”.

Behalve voor woningmaatregelen trekt het kabinet ook extra geld uit voor besparing en vergroening in de industrie, de binnenvaart en de energiesector.