06.12.2023

VRAAG: Ik heb gehoord dat er warmtepomp bestaat waarbij je de oude radiatoren kunt blijven gebruiken. Is dat verstandig?

Antwoord van Gijs

Het gaat hier dan om een nieuw type warmtepomp met propaan als koudemiddel. Die kan op een hogere temperatuur (tot 75 graden) verwarmen. Zo kun je met je oude radiatoren je huis nog voldoende warm krijgen. Op die hogere temperatuur wordt deze warmtepomp wel iets minder zuinig. Dat kan je 10-20 euro per maand aan extra stroom kosten ten opzichte van een gewone warmtepomp. Toch is dat nog altijd 20-50 euro per maand goedkoper dan stoken met aardgas. Ter vergelijking: voor dit bedrag kun je bijvoorbeeld een lening van €6.000 aflossen in 15 jaar tijd.

Goed om te weten: vanaf 2027 mogen de bestaande koudemiddelen (zgn. F-gassen) niet meer in nieuwe warmtepompen gebruikt worden, omdat deze een zeer sterk broeikaseffect hebben indien ze vrijkomen in de lucht (iets wat zelden gebeurt). Alle warmtepompen zullen in de toekomst overgaan op propaan. Heb je een warmtepomp zonder propaan, dan mag die gewoon blijven staan. Mocht je hem ooit vervangen, laat dat dan altijd door een professional doen.

Gijs van Wijk

expert verduurzaming gebouwde omgeving bij Urgenda
senior adviseur Thuisbaas