24.08.2020

Duurzame pilots zijn een succes bij huurders, bestuurders en medewerkers

De aanpak van woningverduurzamer Thuisbaas is gunstig voor woningcorporaties en hun huurders. Huurders houden 50 tot 70 euro per maand over na de verduurzaming, blijkt uit pilotprojecten met woningcorporaties. Ook voor de corporaties was er een financiële meevaller: van het gereserveerde duurzaamheidsbudget kunnen ruim twee keer zo veel huurwoningen energieneutraal worden gemaakt.

Dertig pilotwoningen
Ongeveer 30% van de Nederlandse woningen wordt verhuurd door woningcorporaties. De Alliantie en Parteon legden in hun pilotprojecten zonnepanelen op huurwoningen, plaatsten warmtepompen met speciale radiatoren en gaven de huurders een inductiekookplaat met een pannenset. Gemiddeld gingen de energiekosten voor huurders met 120 euro omlaag. Zelfs met een verhoging van servicekosten of huur houden de meeste huurders maandelijks tot €70 over.

Vier gezinnen vertellen over hun duurzame huurwoningen in de nieuwe brochure (pdf): Mijn woning energieneutraal – voor woningcorporaties.

“Begin met de mensen die willen. Laat zien dat zij er financieel op vooruitgaan en verleid daarna de buren om ook mee te doen.”
Directeur Marjan Minnesma over de aanpak van Thuisbaas

Directeur Harry Platte van woningcorporatie Parteon renoveerde de eerste 20 woningen in de Zaanstreek voor ongeveer € 35.000 per woning in plaats van € 90.000: “Tel maar uit wat dat scheelt, op een duurzaamheidsbudget van € 300 miljoen, waanzinnig!”

Directeur Maartje Brans van corporatie De Alliantie na de pilot in Eemnes: “Thuisbaas laat zien hoe je een woning aanpakt en brengt onze eigen ketenpartners de kennis bij om dit zelf te kunnen. Dit maakt deze aanpak opschaalbaar.”

Het vrijwillig energieneutraal maken van huurwoningen leverde Parteon en De Alliantie tevreden huurders op, wat de medewerkers direct merken aan het werkplezier. Parteon gaat nu de volgende groep van 200 huurders aan een energieneutrale woningen helpen, maar alleen daar waar mensen dat zelf willen. Er is al veel animo, dus genoeg deelnemers vinden is geen probleem.

Verleid de buren
“Omdat wij huis voor huis aantonen dat het mogelijk is om tegen veel lagere kosten van het aardgas af te gaan en comfortabel te verduurzamen, kunnen huurwoningen veel sneller van het gas af”, verwacht Marjan Minnesma van Thuisbaas. “Begin met de mensen die willen. Laat zien dat zij er financieel op vooruitgaan en blij zijn en verleid daarna de buren om ook mee te doen.”

Over Thuisbaas
Thuisbaas is een dochter van Urgenda. De Thuisbaas oplossing is vaak goedkoper dan warmtenetten en kan worden toegepast in vrijwel alle woningen met gangbaar dubbel glas, zelfs in oudere huizen. Samen met Urgenda gaat Thuisbaas de kennis en ervaring opgedaan in de afgelopen acht jaar delen. De sociale onderneming heeft al een paar honderd particuliere koopwoningen aardgasvrij of helemaal energieneutraal gemaakt en gaat vanaf nu ook meer huurwoningen verbeteren.

Meer nieuws voor woningcorporaties