VRAAG: Wanneer moet ik een hybride warmtepomp laten installeren, in plaats van een volledig elektrische?
Antwoord van Gijs
In een van de onderstaande gevallen is een volledig elektrische warmtepomp (nog) niet mogelijk:
- Als je isolatie zo matig is dat je cv-systeem in de winter een aanvoer/retour temperatuur van 90 / 70⁰C nodig heeft, zoals in geval van enkelsteens muren en enkel glas.
- Als je je oude radiatoren niet kan of wilt vervangen door lage temperatuur convectoren of vloerverwarming en je al getest hebt dat ze bij 50⁰C aanvoertemperatuur onvoldoende warmte geven in de winter.
- Als je geen plaats hebt voor een boilervat (voor warm tapwater) van 200 liter, bxh 60x130cm.
Kies in zo’n geval een hybride warmtepomp, maar wel een met een vermogen dat in de toekomst het hele huis kan verwarmen (“all electric ready”).
In alle andere gevallen is de keuze voor een volledig elektrische warmtepomp de beste oplossing. Zorg dan wel dat je afgiftesysteem geschikt is en laat het benodigde vermogen van de warmtepomp goed uitrekenen. Vaak krijg ik te horen: “Maar Gijs, waarom zou ik geen standaard (kleine) hybride warmtepomp aanschaffen, die bespaart toch ook minstens 50% aardgas?” Dat klopt, maar daar krijg je spijt van als het over een paar jaar wel volledig elektrisch kan. Want dan moet je een nieuwe, grotere warmtepomp aanschaffen, terwijl de oude nog lang niet afgeschreven is.
Gijs van Wijk
expert verduurzaming gebouwde omgeving bij Urgenda
senior adviseur Thuisbaas