De gemeenten Amsterdam en Den Haag geven nu tot € 5.000 subsidie om met Thuisbaas je woning van het aardgas af te halen. Kun je ook nog zonnepanelen kwijt, dan kan de energierekening zelfs helemaal naar nul! Thuisbaas adviseert graag hoe.

Bekijk hier de ervaringen van aardgasvrije Amsterdammers.

De aardgasvrije oplossing

infraroodpanelen, instant heater en een inductiekookplaat

Voor appartementen is infraroodverwarming een heel geschikte manier van verwarmen. Infraroodpanelen worden bevestigd aan het plafond en werken op elektriciteit. De warmte voelt heel prettig aan en is nog het meest te vergelijken met de warmte van de zon. Het Nederlandse merk ThermIQ maakt infraroodpanelen van hoge kwaliteit en met het slimme besturingssysteem van Salus kun je de panelen heel gericht via Wifi aansturen. Andere kwaliteitsmerken die we aanbieden zijn o.a. Etherma en Redwell.

Een instant heater is zo klein als een schoenendoos, maar heeft veel power. De instant heater kan al het tapwater in huis verwarmen, zowel het water voor in de keuken als de douche. Omdat er geen boiler nodig is wordt er ook geen warm water opgeslagen. Je verwarmt dus precies zoveel water als je nodig hebt. Een instant heater wordt zo dicht mogelijk bij het tappunt geïnstalleerd, waardoor er nauwelijks warmteverlies is. Energieverlies en waterverspilling zijn met een instant heater verleden tijd. Thuisbaas werkt o.a. met het Duitse bedrijf Clage.

Inductiekookplaten zijn er in alle soorten en maten. Inbouw en opbouw, of als onderdeel van een fornuis met een elektrische oven. Inductie is een moderne en energie-efficiënte manier van elektrisch koken. Je hebt geen hete pannen meer, de plaat is makkelijk schoon te houden en het is veilig, omdat de plaat zonder pan meteen koel is. Thuisbaas werkt met de Nederlandse merken ATAG, Pelgrim en Etna en het Duitse AEG.

Veelgestelde vragen

 • Waarom is het belangrijk om van het gas af te gaan?
  De gebouwde omgeving – waaronder alle woningen – zorgt voor ongeveer eenderde van alle CO2-uitstoot in Nederland. Als we dus allemaal ons huis aardgasvrij maken en alleen nog duurzame energie gebruiken kunnen we de CO2-uitstoot behoorlijk terugdringen. Dat is belangrijk om verdere gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. We gaan allemaal van het aardgas af; de subsidie van gemeente Amsterdam maakt dit een goed moment om de stap te zetten. Je woning is dan klaar voor de toekomst.
 • Waarom een all-electric appartement en niet een energieneutraal appartement?
  Energieneutraal wonen betekent dat je alleen nog energie van eigen dak of perceel gebruikt. Als je een Amsterdams appartement hebt in een Vereniging van Eigenaren, dan deel je het dak met de andere eigenaren. Dan kun je onvoldoende zonnepanelen kwijt op het gedeelde dak om de benodigde energie voor je huis zelf op te wekken. Een all-electric appartement met duurzaam ingekochte stroom is wel haalbaar. Zo stoot je net als een energieneutraal huis geen CO2 meer uit. Je appartement is dan klimaatneutraal.
 • Ik heb een woning met een eigen dak in Amsterdam, wat raden jullie daarvoor aan?
  Als je een koopwoning hebt met een eigen dak, dan raden we aan om voor een energieneutraal huis te gaan. Je gebruikt dan over een heel jaar gerekend alleen nog je eigen zonne-energie. Dit is allen mogelijk wanneer je huis voldoende dakoppervlak heeft voor zonnepanelen. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen* bij Gemeente Amsterdam. Daarnaast zijn er ook landelijke subsidies beschikbaar en speciale leningsfaciliteiten. Wij kunnen dit van A tot Z verzorgen. *De subsidieregeling van Gemeente Amsterdam vind je hier.
 • Valt het afsluiten van het gas ook onder de subsidieregeling van de gemeente Amsterdam?
  Ja. In Amsterdam zijn de kosten voor het afsluiten van het gas €605. Deze kosten worden gedekt door de subsidieregeling Amsterdam Aardgasvrij.
 • Kan ik ook met mijn VVE van de diensten van Thuisbaas gebruikmaken of alleen individueel?
  Wij helpen particuliere huiseigenaren van het gas af en dat doen wij woning voor woning. We kunnen dus geen hele Vereniging van Eigenaren (VVE) in één keer van het gas af helpen. De subsidie van gemeente Amsterdam is ook individueel.
 • Ik heb een 3-fase (3x25 A) aansluiting nodig. Valt deze ook onder de subsidie?
  Nee. Netbeheerder Liander rekent €325 voor het aanpassen van je aansluiting naar een 3x25A aansluiting. Deze eenmalige kosten worden niet gedekt door de subsidieregeling en betaal je zelf.
 • Hoeveel liter water stroomt er per minuut door een instant heater?
  Door een instant heater of doorstromer stroomt 5,5 à 6 liter per minuut. We gebruiken instant heaters vaak in de huizen die we energieneutraal maken en bewoners geven aan dat zij met de instant heater heerlijk comfortabel douchen.
 • Is de warmte van infraroodpanelen comfortabel?
  De warmte van infraroodpanelen voelt als de warmte van de zon. Zelfs als de temperatuur buiten niet hoog is, kan het in de zon toch heel aangenaam voelen. Een centrale verwarming is te vergelijken met een warme dag waarop de luchttemperatuur hoog is, maar de zon niet schijnt. Het is dus een andere manier van verwarmen maar beide zijn comfortabel. We noemen hieronder enkele bijzondere eigenschappen van infraroodwarmte:
  1. Jij wordt verwarmd in plaats van de lucht Infrarood verwarmt in eerste instantie de mensen, dieren en objecten in de woonruimte en indirect wordt de lucht verwarmd. Centrale verwarming verwarmt juist de lucht in huis en indirect mensen en objecten.
  2. Je kunt heel gericht ruimtes in huis verwarmen Met infraroodpanelen is je huis heel gericht te verwarmen, precies waar en wanneer dat nodig is: als je bijvoorbeeld de hele dag thuis werkt, hoef je alleen het paneel boven je bureau aan te zetten. De rest van het huis blijft wat koeler.
  3. Je kunt de panelen slim aansturen Met de slimme aansturingen van Salus kun je de panelen afzonderlijk aansturen en zo elke ruimte afzonderlijk verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de badkamer warm is zodra je wilt douchen.