Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld dat rechtstreeks je pan verwarmt, en niet je kookplaat. Dat gebeurt supersnel en als je de pan van de plaat haalt, is de plaat direct weer koud.
Koken op inductie heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van koken op gas of keramisch.
- Er is geen open vuur. Daardoor blijft het binnenklimaat schoner. Ook voorkom je vlam in de pan.
- Een inductiekookplaat is eenvoudig te bedienen.
- Inductie is extra veilig: de plaat is direct koud, beveiligd tegen oververhitting en bevat meestal een kinderslot.
- De plaat is eenvoudig schoon te houden.
- Je hebt veel controle over de temperatuur in je pannen. Je kunt het eten zo snel opwarmen als je wilt.
- Er gaat zeer weinig energie verloren tijdens het koken.
Inductie wekt warmte op met behulp van een magnetisch veld. Veel pannen zijn hiervoor al geschikt. Je kunt je huidige pannen testen door een magneet tegen de bodem te houden. Als de magneet kleeft, is je pan geschikt voor gebruik op inductie. Ook is het belangrijk dat de bodem van je pan vlak is, zodat de pan goed contact maakt met de kookplaat.
Inductiekookplaten en fornuizen zijn er in alle soorten en maten. Inbouw en opbouw, of als onderdeel van een fornuis met een moderne, multifunctionele elektrische oven.
Thuisbaas werkt met de Nederlandse merken ATAG, Pelgrim en Etna en het Duitse AEG.
Koken op een keramische kookplaat kent ook een aantal voordelen.
- Er is geen open vuur. Daardoor blijft het binnenklimaat schoner. Ook voorkom je vlam in de pan.
- Een keramische kookplaat is eenvoudig te bedienen.
- De plaat is eenvoudig schoon te houden.