Een water/water warmtepomp haalt warmte uit zijn omgeving: uit de bodem, omliggend water of uit speciale zonnepanelen. De warmtepomp verwarmt het water vervolgens met elektriciteit tot een hogere temperatuur, zodat het gebruikt kan worden voor de centrale verwarming en warm water. Voor het warme water wordt een boilervat gebruikt.

Om te laten zien hoe efficiënt een warmtepomp is, gebruiken we de Seasonal Performance Factor (SPF). De SPF-waarde vertelt je hoeveel energie UIT een apparaat per eenheid energie IN levert, gemiddeld over een heel jaar (in de zomer verzet een warmtepomp minder werk dan in de zomer). Een SPF van 4 betekent dat de warmtepomp 1 eenheid energie omzet in 4 eenheden energie uit.

Elk type water/water warmtepompen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We onderscheiden drie typen:

Water/water warmtepomp met gebruik van bodemwarmte (SPF 4)

Dit apparaat haalt warmte uit de aarde, waarbij 25 tot 150 meter in de aarde geboord moet worden. Het apparaat is efficiënt, maar voor de bewoner relatief duur. Ze lijken daardoor meer geschikt voor grote huizen of boerderijen met bijgebouwen, of mensen die niet op de kleintjes hoeven te letten en liever geen buitenunit en geen geluid in de tuin willen. Deze installatie omvat alleen een binnenunit en levert ook koeling voor het huis.

Water/water warmtepomp met gebruik van oppervlaktewater (SPF 4)

Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO) wordt ook wel aquathermie genoemd. Met deze techniek onttrekt het apparaat warmte uit oppervlaktewater van een sloot of kanaal vlakbij de woning. Dit water moet stromen en minimaal 1,40 meter diep zijn, omdat het anders gaat bevriezen. In huis wordt de temperatuur verder opgehoogd met een warmtepomp binnenunit. Interessant voor als je bij water woont. Wel wordt dit duurder naarmate de afstand van het water naar het huis groter is, daarnaast ben je gebonden aan vergunningen om deze installatie aan te mogen leggen.

Water/water warmtepomp met gebruik van PVT-panelen (SPF 4,5)

Met PVT-panelen op je dak wek je zowel elektrische energie (PV) als warmte / thermische energie (T) op. De warmte wordt verder opgehoogd met een warmtepomp binnenunit. Er zijn veel verschillende PVT-panelen te koop, let dus goed op dat ze een goede warmteopbrengst kunnen leveren. Deze oplossing is zeer efficiënt, maar beduidend duurder dan een lucht-waterwarmtepomp.