Infraroodpanelen verwarmen, net als de zon, de objecten waarop ze schijnen. De lucht wordt alleen indirect verwarmd via de verwarmde objecten. Infraroodpanelen werken heel goed als bijverwarming in de slaap- en studeerkamers, zodat je de warmte van een warmtepomp vooral voor de intensief gebruikte leefruimten kunt gebruiken.

Appartementen en etages

Infraroodpanelen blijken ook heel goed te werken als hoofdverwarming voor appartementen. Haal je een appartement, etage of studio van het gas af, dan heb je doorgaans geen warmtepomp nodig. Met 1 of 2 infraroodpanelen per ruimte en een elektrische boiler of heater voor warm water, plus een inductieplaat is een appartement vanaf 8.000-10.000 euro van het gas af te halen met evenveel of zelfs meer comfort.

Thuisbaas trok deze conclusie naar aanleiding van eigen onderzoek, waar het vakblad voor installatietechniek aandacht aan besteedde.

Eengezinswoningen

Naast appartementen zijn ook tientallen eengezinswoningen al van het gas afgehaald en overgegaan op verwarming met infraroodpanelen, met verrassend goede resultaten en een redelijk energetisch rendement. Met infraroodpanelen gebruikte men ongeveer de helft minder energie vergeleken met de oude gasverwarming. Dat komt omdat je de panelen in een ruimte waar je niet bent niet aan laat staan of ze op een heel lage stand draait. Voor woningen met goed dubbel glas, die minder dan 700-800 kubieke meter aardgas in een jaar gebruiken, zijn infraroodpanelen een fraaie oplossing. 

Voor de stroomnetwerken is het prettig dat niet te veel mensen voor deze oplossing kiezen, omdat infraroodpanelen wel zo’n 1.000 watt per stuk vragen als ze volledig aan staan.

Veelgestelde vragen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.