De hybride warmtepomp is een lucht/water warmtepomp met een laag vermogen die daarnaast aardgas verbruikt. De gasketel in deze pomp levert je warme water. Je gaat dus niet van het gas af en blijft vastrecht en netwerkkosten voor gas betalen (ongeveer 170 euro per jaar).
De theorie is dat deze warmtepomp een groot deel van het jaar als een efficiënte warmtepomp opereert en alleen als het heel koud is overschakelt op aardgas. Maar het is geen apparaat dat af en toe een beetje gas verbruikt: het apparaat werkt het ene moment als warmtepomp en het volgende moment als een gasketel. Zodra de gasketel aangaat, wordt de warmtepomp niet meer benut. Zodra het buiten kouder wordt dan 5 graden blijft de gasmodus helemaal aan. De warmtepomp kan ook geen warm water leveren, je blijft op aardgas douchen en afwassen.
Schijnoplossing
De hybride oplossing lijkt aantrekkelijk, omdat je je oude radiatoren kunt laten hangen. Het is ook een relatief goedkope optie, van 5 à 6.000 euro. Maar vooral ontlast deze optie het elektriciteitsnetwerk als het koud wordt. Zolang de elektriciteitsnetwerken nog niet overal goed genoeg zijn, vinden met name netwerkbeheerders de hybride warmtepomp een prettige tussenoplossing. In het dagelijkse gebruik door gewone gezinnen blijkt dat deze hybridecombinatie het merendeel van zijn tijd als gasketel opereert. Daardoor zou je voor verwarming mogelijk 60 tot 70% op aardgas kunnen besparen, maar voor warm water is de gasbesparing maar 30-50%. Zet je voor warm water een boilervat naast de pomp (ca. 1.200 euro) dan wordt de hybride pomp wel efficiënter. Maar ook dan blijf je onder de streep nog redelijk wat gas verstoken, zeker als je ook nog kookt op gas. Omdat de hybride ketel nog 20 jaar lang 50-70% van de tijd op aardgas werkt, is dit niet de gedroomde duurzame oplossing voor huishoudens.