Om te zorgen dat een warmtepomp of andere oplossing straks niet onnodig hard hoeft te werken en energie te verbruiken, kijken we eerst naar hoe een huis haar warmte verliest. Dat bespaart energie en kosten, je weet zeker dat je huis lekker warm wordt. Als bonus levert een goed geïsoleerd huis bovendien extra wooncomfort op. Daarnaast kun je kijken naar waar je je energieverbruik kunt terugdringen.

Isolatie op orde

In elk huis is het fijn dat je voorkomt dat warmte aan alle kanten het huis verlaat. Het is echter niet zo dat iedereen eerst een nieuw dak moet en tienduizenden euro’s aan isolatie moet uitgeven voordat een huis energieneutraal gemaakt kan worden.

Voor moderne all-electric oplossingen zoals warmtepompen en infraroodpanelen geldt dat goed dubbel glas noodzakelijk is (HR++). Het isoleren van spouwmuren en kruipruimte is fijn voor comfort en bespaart eveneens energie. Dat kan doorgaans voor een paar duizend euro. Het is niet absoluut noodzakelijk zoals goed dubbel glas, maar wel aan te bevelen.

Extreem isoleren niet nodig

Een huis extreem isoleren, bijvoorbeeld volgens de theemuts-methode waarbij een woning extra muren en daken krijgt, is onnodig duur en vergt veel extra grondstoffen.

Het is een hardnekkige misvatting dat extreme isolatie nodig zou zijn om warmtepompen in te zetten. Voor de vakmensen, met een RC-waarde van 2 tot 2,5 kun je ook een huis al verwarmen met een wamtepomp. De hoge kosten en stevige ingrepen die nodig zijn om een RC van 6 te behalen (een standaard die vaak gehanteerd wordt) schrikt veel mensen af. Inmiddels zijn al honderden huizen kostenneutraal energieneutraal gemaakt, zonder dat deze huizen extreem geïsoleerd werden.

De ervaring met vele honderden huizen leert
dat ze niet extreem geïsoleerd hoeven te worden
om toch kostenneutraal energieneutraal te kunnen worden.

Bij een huisbezoek kijken Thuisbaas-adviseurs altijd kritisch naar de isolatiewaarde van dak, muren, glas en vloer. Ook kijken ze naar mogelijkheden voor het besparen van energie.

Dak isoleren

De bovenste verdieping is een notoire warmteverliezer. Door deze op de juiste manier te isoleren, houd je ’s winters de warmte in je huis, en in de zomer blijft de hitte buiten.

Bitumen (bio-based of alternatief) op of onder het dak

Harde laag ter isolatie.

Punt dak: buiten of voorzetwand binnen

optie 2

Zoldervloer

isoleren

Muren isoleren

Intro.

Spouwmuur isoleren

 isolatie.

Voorzetwanden

optie 2

Glas isoleren

Intro.

Dubbel glas

 isolatie.

HR++ glas

optie 2

Triple glas

optie 3

Van Ruysdael glas

voor monumenten

Vloer isoleren

Intro.

Bodemisolatie

 isolatie.

Vloerisolatie

optie 2

Energie besparen

Intro.

Lampen

LED.

Apparaten vervangen

bijv koelkasten >10 jr oud

Tochtstrips

bijv koelkasten >10 jr oud

Besparende douchekop

 al gauw x kuub water per jaar

Radiatorfolie

niet voor LTV maar als bestaande blijven hangen

Speedcomfort of Climate boosters

onder radiatoren – niet voor LTV maar als bestaande blijven hangen