Van het gas af, betekent voor velen ook dat de gaspit in de keuken vervangen wordt door een elektrisch alternatief, waarbij je kunt kiezen tussen inductie of keramisch. Koken op inductie is hierbij veruit de meest efficiënte keuze.

Inductie versus keramisch

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld dat rechtstreeks je pan verwarmt, en niet je kookplaat. Dat gebeurt supersnel en als je de pan van de plaat haalt, is de plaat direct weer koud.

Voordelen van inductie:

  • Er is geen open vuur. Daardoor blijft het binnenklimaat schoner. Ook voorkom je vlam in de pan.
  • Een inductiekookplaat is eenvoudig te bedienen.
  • Inductie is extra veilig: de plaat is direct koud, beveiligd tegen oververhitting en bevat meestal een kinderslot.
  • De plaat is eenvoudig schoon te houden.
  • Je hebt veel controle over de temperatuur in je pannen. Je kunt het eten zo snel opwarmen als je wilt.
  • Er gaat zeer weinig energie verloren tijdens het koken.

Voor inductie heb je geschikte pannen nodig. Dit test je door een magneet tegen de bodem te houden. Als de magneet kleeft, is je pan geschikt voor gebruik op inductie.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder meerdere verwarmingselementen. Deze gloeien rood op tijdens het verwarmen. Het duurt een à twee minuten voordat deze op temperatuur zijn, ook duurt het lang voordat ze ook weer afgekoeld zijn.

Voordelen van keramisch:

  • Er is geen open vuur. Daardoor blijft het binnenklimaat schoner. Ook voorkom je vlam in de pan.
  • Een inductiekookplaat is eenvoudig te bedienen.
  • De plaat is eenvoudig schoon te houden.