De gebouwde omgeving (onze huizen en andere gebouwen) veroorzaakt zo’n 30% van alle uitstoot van broeikasgassen. Voor een toekomst met zo min mogelijk uitstoot, is het zaak om huizen van het aardgas af te halen en zo veel mogelijk energie zelf op te wekken.

Er zijn heel veel verschillende oplossingen in verschillende combinaties. Die bespreken we hier. Maar als uitgangspunt geldt: eerst de (basis)isolatie op orde. Je hoeft geen theemuts over je huis te zetten of alles te vervangen, maar dubbelglas is wel een minimum.

De volgende stap is daadwerkelijk van het aardgas af gaan. Aardgas vervangen betekent drie dingen:

  1. Anders koken. Op inductie is het meest efficiënt, op duurzame elektriciteit.
  2. Anders verwarmen. Hier zijn collectieve en individuele oplossingen mogelijk.
  3. Water anders verwarmen. Met een warmtepomp, zonneboiler of elektrische geiser.

In deze online gids laten we je per onderdeel zien wat er mogelijk is. Daarna kun je de volgende stappen zetten voor het verduurzamen van je huis:

  1. Zelf je elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Heb je daar geen plek voor, dan kun je kiezen voor duurzaam opgewekte energie inkopen, bijvoorbeeld via je lokale energiecoöperatie.
  2. Zoveel mogelijk energieneutraal worden, of anders in ieder geval klimaatneutraal. Thuisbaas helpt om al deze zaken tegelijk aan te pakken met een betaalbare integrale aanpak. Subsidies en speciale (goedkope!) duurzaamheidsleningen kunnen daarbij helpen.

Wil je graag hulp bij het verduurzamen van je eigen huis? Ga dan naar de adviessite van Thuisbaas. Heb je nog vragen, neem dan contact op met Thuisbaas.

Inhoudsopgave